Agadir, orașul cu 300 de zile de soare pe an

Blog

Pentru luna de miere, sau „călătorie de nuntă" cum se numea odată, destinațiile preferate sunt cu precădere stațiunile de pe litoral și orașele romantice. Pentru prima noastră vacanță de după căsătorie (și, în același timp, prima vacanță cu Zora și prima vacanță după perioada „Exatlon") am ales să mergem cu Lidl Tour în Agadir, Maroc. Ideea era să evităm orașele ticsite de turiști care stau la cozi să se fotografieze cu punctele turistice veșnice. Alice își dorea de mult să vadă Marocul, așa că am ales să le cunoaștem cultura, dar să ne și relaxăm la ocean.

Agadir este un oraș-port reconstruit în totalitate după ce, în 1960, un cutremur devastator l-a transformat în ruine. Astazi, orașul încă este în dezvoltare, în suburbii construindu-se intens. Zona de interes o reprezintă promenada cu pub-urile, restaurantele și hotelurile pe de o parte, iar pe de cealaltă parte, plaja lată și însorită 300 de zile pe an. 

În orele după-amiezii, plaja se umple de familii care își petrec timpul jucând fotbal, bălăcindu-se în ocean sau plimbându-se pe promenadă, în timp ce soarele continuă să strălucească până dispare în dreptul portului. Lumina e splendidă și ceața ce își face apariția uneori deasupra oceanului ii adaugă farmec. Vântul nu bate, ci adie, datorită golfului în care se află plaja.

Noi ne-am făcut repede un mic ritual zilnic în care ne plimbam, ne relaxam pe plajă, iar apoi mergeam în zona comercială din portul Marina. Aici, în portul Marina, care este un mare complex modern cu apartamente, restaurante, cafenele și magazine cu suveniruri și branduri internaționale, poți închiria skijet-uri sau poți merge în plimbări cu vaporul. 

Seara, promenada este plină de oameni până destul de târziu. Restaurantele sunt pentru toate gusturile: de la pizza la mâncare tradițională marocană, la specific indian, spaniol și italienesc. Mâncarea lor tradițională este foarte variată și plină de arome. Cam prea aromata pentru gustul meu... De neratat este preparatul tajine, pe care îl găsiți în foarte multe variante. Tajinele sunt pregătite lent în vase grele de lut, rezultând o tocană în tonuri de galben-orange de la cardamom, cuişoare, coriandru, chimion, curcuma și alte condimente colorate. Alice mi le-a spus pe toate, dar eu doar pe astea le-am reținut. Oricum, suficient... :-) Mie îmi place să recunosc gustul curat al alimentelor, prefer cât mai puține condimente aromate.

Dacă vă plac gusturile orientale, vă recomandăm piața lor tradițională Souk Al-Had. Acolo veți servi o porție de cultura marocană și veți vedea cum fac piața localnicii. Găsiti fructe, legume, haine și obiecte tradiționale, dar și munți de mirodenii colorate din care vă puteți face provizii. Puteți să vă achiziționați și un vas tradițional - tajine (da, tot așa se numește) care este format din două părți: baza și capacul în formă de con. Vedeți că sunt grele. Se gasesc și în aeroport. 

În Soul Al-Had puteți ajunge foarte ușor cu taxiul. De fapt, doar cu taxiul vă puteți deplasa între punctele de interes. Este destul de ieftin și vă veți simți foarte familiar în taxiurile lor pentru că majoritatea sunt Dacii. Să fiți atenți dacă nu vorbiți franceză. Nu toți înțeleg engleză, dar la „Romania" răspund cu „Hagi" și „Dacia". :-)

La Medina d'Agadir este un alt loc în care am ajuns ușor cu taxiul. Este o construcție recentă, făcută în aceași stil tradițional al celei pierdute la cutremurul din 1960. Găsiți aici sculptori, pictori și artiști care lucrează cu mozaic, de unde puteți lua suveniruri, dar și un restaurant în aer liber. Mai puteți vizita La Mémorie d'Agadir, un muzeu mic, amplasat într-o grădină frumoasă, Jardin de Olhão, dar și Museé de l'Argan, unde vă puteți bucura de masaje de tot felul, ceai și ulei de Argan de adus acasă, desigur.

La 7 km de oraș, am urcat la Kasbah, ruinele unei cetăți din secolul XI, care au supraviețuit cât de cât cutremurului. Drumul până acolo merită făcut pentru priveliștea frumoasă asupra golfului și a orașului. Mirosul greu de pește pe care îl simți pe tot drumul dar și sus, face experiența și mai autentică. Agadir are o mare flotă de pescuit, Marocul fiind lider în exportul de conserve de sardine. 

Din Agadir puteți pleca în excursii de o zi în Essaouira Paradise Valley sau Taroudant. Noi nu am făcut-o, deși am fost tentați după o căutare pe Google. Am preferat să ne bucurăm unul de celălalt și, împreună, de Zora. De ceva timp a început să meargă, așa că ne tot uitam fascinați cum câștigă lupta cu gravitația. :-)

Tot fascinați s-au uitat și marocanii la ea. Deși religia și cultura lor îi restricționeaza în multe aspecte legate de manifestarea în societate (și nu numai), când vine vorba de copii, lucrurile stau cu totul altfel. 

Dacă mergeți cu bebe, așteptați-vă să fie pupat și îmbrățișat la întâmplare pe stradă. :-)

Per total, pentru noi a fost o vacanta reușită. Agadir a fost un „perfect bite" de cultură și relaxare.

Dacă vă doriți să explorați orașul și cultura marocană, puteți intra pe lidl-tour.ro. Găsiți acolo diferite pachete pentru vacanțe începând cu luna noiembrie, care includ charter direct București-Maroc – practic, ajungeți acolo după numai 4 ore de zbor.

Ultima modificareMarți, 21 August 2018 14:25
(7 voturi)