O Românie curată începe de acasă

Blog

Am făcut curat, acum două săptămâni, împreună cu alți 460 de elevi și voluntari, colectând 2000 de kg de deșeuri în localitățile Buftea, Tunari și Bragadiru, punând umăr la campania #ORomânieCuratăÎncepeDeAcasă, un proiect Procter & Gamble în parteneriat cu Act For Tomorrow.

Cifre ale curățeniei de primăvară și mai multe informații despre #oRomaniaCurataIncepeDeAcasa găsiți ceva mai jos.

Dacă vreți să vă implicați pe viitor în astfel de acțiuni, intrați pe site-ul celor de la Act For Tomorrow și aflați cum.

 

Am văzut dimineața asta, pe net, o poză cu plaja uneia dintre cele mai retrase insule de pe Pământ. Nu trăiește acolo nici măcar un om. Este nepopulată, și totuși, plină de urme ale civilizației – deşeuri 

Mă gândesc des, în ultimii ani, de când au început să fie accesibile informațiile de acest fel, la impactul pe care îl avem asupra planetei. Am vrut să zic planetei noastre, dar aș fi făcut aceeași greșeală pe care o facem de fiecare dată când aruncăm un ambalaj pe jos, când consumăm ceva de care nu avem neapărat nevoie. Problema este că avem impresia că ne aparține casa asta, doar pentru că locuim în ea, dar nu e deloc așa. Abia acum facem primii pași în a înțelege responsabilitatea pe care o purtăm, atât față de noi, oamenii, cât și față de celelalte specii cu care trebuie să împărțim această unică bucată de rocă în stare să suporte viața. (din universul cunoscut, cel puțin...)

 

Noi, oamenii, avem dificultăți în a ne asuma responsabilitatea, mai ales când e împărțită colectiv. Însă responsabilitatea este a tuturor şi fiecare dintre noi poate face ceva în beneficiul tuturor. Din fericire, lucrurile încep uşor, uşor să se schimbe. Vedem o preocupare din partea companiilor pentru a dezvolta ambalaje care să poată fi reciclate mai eficient sau să se descompună mai repede, limitând astfel cantitatea de deşeuri care sufocă planeta. Vedem oameni care aleg să se implice, în loc să stea pe margine şi să considere că nu e treaba lor să ia atitudine. Vedem ONG-uri care investesc în educaţie şi formarea profesorilor, astfel încât aceştia să poată face o diferenţă în comunitate, generaţie cu generaţie.  Exemple de succes există.

 

Acţiunea de curăţenie la care am participat a reunit reprezentanţi din toate categoriile cheie – elevi şi profesori, voluntari din cadrul Procter & Gamble şi Act for Tomorrow sau, pur şi simplu, oameni care au considerat că a sta acasă nu este o opţiune. Pentru că fac parte din viaţa de zi cu zi, brand-urile Ariel, Lenor şi Fairy au ales să susţină acest demers şi să îşi încurajeze consumatorii să ducă mai departe mesajul întregului proiect: #ORomânieCuratăÎncepeDeAcasă. Mai mult, Ariel, Tide şi alte mărci P&G Fabric Care din Europa au ca scop reducerea consumului de materiale plastice cu pana la 30%, până în anul 2025. Şi nu este singura decizie cu un uriaş impact pozitiv.

 

Așa cum am văzut și în cazul votului, avem puterea de a schimba radical lucrurile prin deciziile pe care le luăm, chiar dacă avem impresia că suntem prea mici pentru a putea face vreo diferență. Zilnic, avem posibilitatea să facem lumea în care trăim mai bună sau mai rea, prin propriile fapte, prin comportament, chit că facem asta la nivel individual sau prin decizii de business. De exemplu,

 

Zilnic, avem ocazia să lucrăm la a ne construi o părere mai bună despre noi, sau putem alege să închidem ochii conștiinței și să continuăm comportamentul distructiv față de casa noastră, față de noi înșine, față de tot ce ne înconjoară. Ține de noi să ne schimbam comportamentul. Nu ne permitem aștepta soluții din alta parte, ține de noi să ne protejăm planeta, animalele, copiii, și totul începe acum, cu următoarea masă pe care o luăm, cu următoarea vizită la supermarket, cu următoarea discuție pe care o vom avea cu prietenii noștri, cu copiii noștri. Educând, informând, conștientizând, vom reuși să ieșim și din asta.

 Am inventat ciocolata, am tăiat atomul, am creat poezia. Ar trebui să începem să fim în stare și să facem curat după noi. :-)

 

#Ad #DoingGoodEveryday #ORomanieCurataIncepedeAcasa

"București, 21 mai 2019 – Procter & Gamble România continuă proiectul de educație ecologică "O Românie Curată Începe de Acasă" în parteneriat cu Act for Tomorrow, organizație non-guvernamentală care activează în domeniul protecției mediului. Campania își propune să atragă atenția asupra importanței colectării selective și reciclării deșeurilor, un demers important atât pentru generațiile de astăzi cât și pentru cele viitoare.  

Campania s-a desfășurat în trei comunități din jurul Bucureștiului - Buftea, Tunari și Bragadiru - unde 685 elevi au învățat în timpul orelor de curs despre beneficiile colectării selective și a reciclării deșeurilor. Obiectivul cursurilor este de a pune bazele unei schimbări pozitive, pe termen lung, a obiceiurilor de acasă.  De asemenea, la ziua de curățenie care a avut loc pe 18 mai în toate cele trei localități, au participat peste 460 voluntari, angajați ai P&G și membri din comunitatea locală, care au colectat mai mult de 2000 de kg de deșeuri.

“Preocuparea pentru un mediu sustenabil este parte din modul nostru de a face afaceri, de zeci de ani“, spune George Carpov, Company Communication Manager. “Suntem prezenți în casele oamenilor în fiecare zi, prin brandurile noastre, precum Ariel, Lenor și Fairy, însă îmbunătățirea vieții presupune și grija pentru comunitățile în care trăim și lucrăm. În luna ianuarie a acestui an, P&G a anunțat o inițiativă majoră, suntem de fapt mândri că ne aflăm printre fondatori - o alianță a companiilor globale din domeniul produselor din materiale plastice și bunuri de larg consum, care are ca scop găsirea de soluții pentru eliminarea deșeurilor de plastic din mediul înconjurător.”, a adăugat George Carpov. 

“Misiunea organizației, "Act for Tomorrow", este aceea de a promova o cultură a responsabilității civice și sociale în rândul cetățenilor și de a-i educa pentru îmbunătățirea calității vieții într-un mod sustenabil. De aceea ne-am alăturat inițiativei P&G. Echipa noastră a organizat sesiuni de formare pentru cadrele didactice, care apoi au susținut cursuri și le-au prezentat elevilor, într-o manieră creativă, informații despre colectarea și reciclarea deșeurilor. Entuziasmul elevilor și implicarea întregii comunități în colectarea deșeurilor la ziua curățeniei sunt cea mai bună dovadă că, într-adevăr, O Românie Curată Începe de Acasă", a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act For Tomorrow. 

Campania O Românie Curată Începe de Acasă a fost lansată în 2018 la Urlați, județul Prahova, unde P&G are o fabrică ce reprezintă deja un exemplu pozitiv pe plan local, având zero deșeuri rezultate din operațiuni."

Ultima modificareMiercuri, 05 Iunie 2019 07:49
(0 voturi)